Kombucha Nasıl Hazırlanır?

Scoby (Kültür-Kombu Mantarı-Ana):

Sağlıklı kombucha için parlak, jölemsi ve bir-iki parmak kalınlığında olması şart.

Çay (Siyah, yeşil, beyaz ya da oolong çayı):

Aromatik ve yağlı bitki çaylarını, ilk fermantasyonda scoby ile kullanmamaya dikkat. Geleneksel kombucha tariflerinde %5-%10 civarı çay kullanılır.

Şeker (Kamış ya da Pancar Şekeri):

Şeker gördüğünüz için tedirgin olmayın, fermantasyon sonunda tamamına yakını maya tarafından sindirilecek. Stevia maya tarafından sindirilememekte, kullanmamanız tavsiye olunur. Zevkinize göre %1-%3 arası kullanılabilir. Yetersiz kullanılması durumunda scoby besinsiz kalır.

Su:

Güvenle içtiğiniz ve lezzetini sevdiğiniz suları kullanın. Çeşme suyu kullanımında klor ve kirece dikkat.

Başlangıç Çayı (Aromasız Kombucha):

Scoby’nin sağlıklı gelişimi için %10-%20 arası başlangıç çayı şart. Düşük başlangıç çayı, yüksek ph demektir. Bu da şekerli çayınızı diğer bakterilere karşı korumasız yapar.

Fermenter:

Düşük Ph’a dayanıklı ve gıdaya uyumlu cam, porselen, paslanmaz kaplar. Genelde ev üreticileri ulaşım kolaylığından dolayı camı tercih eder. Yanlış bilinen kanının aksine asidik ortama dayanımlı sınıftan yapılan paslanmaz fermenterler, malzeme yapısı gereği kontaminasyona izin vermedikleri için üreticiler tarafından en çok tercih edilen malzemelerdir. Musluklu olması ara tadımlar için büyük avantaj yaratır.

Pamuklu Kumaş:

Kurulumdan sonra fermenterin ağzı kumaş ile örtülür ve ip ile fermentere bağlanır. Ana, fermantasyon için ihtiyacı olan oksijeni pamuklu kumaş sayesinde alır, ürettiği karbondioksiti ise verir. İki kat yapılması tavsiye edilir.

Saklama Ortamı:

Rutubet ve direkt gün ışığı olmayan bir rafta, oda sıcaklığında muhafaza edilmeli. Ani sıcaklık değişimlerine dikkat.

Ph Metre:

Dijital ya da kağıt ph ölçerler ile başlangıç ve bitiş değerlerinin ölçülmesi tavsiye edilir. Böylece hem sağlıklı hem de zevkinize uygun kombucha üretebilirsiniz.

Zaman:

İlk fermantasyonun tamamlanması üretim hacmi, ortam sıcaklığı ve başlangıç çayı miktarına göre değişir. Ev üretiminde 10-20 gün arası sürede hazır hale gelir.

Salıncak Kapaklı Şişe:

İlk fermantasyonun tamamlandığına karar verdiğinizde kombucha süzgeç ile süzülerek şişelenir. Dilediğiniz meyve, baharat ya da çaylar ile bu aşamada aromalandırılır. Bu işleme ikinci fermantasyon denir ve oda sıcaklığında 2-3 gün tutulan kombucha, buzdolabına alınır. Dışarda durduğu sürece fermantasyon devam edeceği için keskinliği ve gazlanması artar. Aromalandırma sırasında ne kadar çok şekerli besinler kullanılırsa kombucha o kadar çok gazlanır. Şişe patlamalarına dikkat edilmelidir.

Çay fermenterin içinde bir miktar su ile 10 dk. Pamuklu tül keselerde demlenir ve keseler alınır. Çay henüz sıcakken şeker eklenerek karıştırılır. Üzerine soğuk su ilave edilerek oda sıcaklığına getirilir. Ardından başlangıç çayı ve scoby eklenir. Pamuklu kumaş ile ağzı bağlanır, uygun saklama ortamına alınır.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Vitruvius Kombucha Blog
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?